Stocarea în Cloud – utilă sau nu?

Vorbind din propria mea experiență, stocarea online mereu m-a scos din impas atunci când am avut nevoie. Oriunde și oricând. Cu mâna pe inimă pot spune că folosesc aproape uzual serviciile de stocare a informațiilor și fișierelor (asta pentru că este rapid, maleabil și util) și singurul impediment este spațiul pe care îl alocă fiecare serviciu în parte. Extinderea unui serviciu implică, de obicei, scoaterea din buzunar a unei sume de bani, iar acest lucru nu este întotdeauna cea mai bună soluție, asta dacă nu ești cumva un business man/woman sau dacă nu ai cumva vreo firmă și este imperios necesar să faci acest lucru. Dar, până să-mi spun eu părerea mea, hai să discutăm puțin despre serviciile acestea.

Dropbox

Este unul dintre cele mai cunoscute servicii pentru păstrarea datelor pe internet, în primul rând datorită uşurinţei de utilizare, a interfeţei prietenoase, a aplicaţiilor disponibile pentru platforme mobile şi a posibilităţii de a împărtăși cu uşurinţă datele cu alţi utilizatori.

Aplicaţia pentru desktop se integrează în sistemul de operare ca un director de pe hard-disk, element care uşurează semnificativ accesul la fişiere, iar funcţia de upload automat în cont a fotografiilor realizate cu camera smartphone-ului este una dintre cele mai utile ale serviciului.

Din păcate, Dropbox oferă un spaţiu de stocare de numai 2 GB de date gratuit, iar pentru pachetul superior de 100 GB trebuie să plăteşti 10 dolari pe lună, echivalentul a circa 35 lei pe lună.

Google Drive

Suita office online Google Docs a fost transformată treptat într-un adevărat serviciu de stocare a datelor care a primit numele Google Drive. Chiar dacă beneficiază, de asemenea, de aplicaţii desktop şi pentru smartphone şi tabletă, acesta nu este la fel de uşor de utilizat precum Dropbox, însă are de partea sa avantaje precum conversia documentelor în formatele specifice office şi modificarea uşoară a acestora în editorul online.

Dedicat în special utilizatorilor care editează frecvent documente de tip office de pe o multitudine de dispozitive cu acces la internet, pentru că în acest fel nu mai depind de aplicaţii software separate, Google Drive are şi un atu suplimentar: oferă gratuit spaţiu de stocare de 15 GB (în care sunt incluse şi mailurile din GMail şi fotografiile de pe Google Plus), iar pachetele lunare suplimentare sunt accesibile: 100 GB pentru 2 dolari (7 lei) şi 1 TB pentru 10 dolari (35 lei).

OneDrive

Cunoscut anterior sub numele SkyDrive, OneDrive este serviciul de stocare a datelor de la Microsoft, care beneficiază, de asemenea, de aplicaţii în browser pentru desktop şi aplicaţii dedicate pentru smartphone-uri şi tablete, inclusiv pentru platforma Windows Phone. La fel ca Dropbox, aplicaţia are o funcţie pentru uploadul automat în cont al fotografiilor realizate cu telefonul, iar prin activarea acestei funcţii primeşti un bonus de 3 GB.

Şi pentru că am adus vorba despre spaţiul de stocare, acesta este în mod implicit de 7 GB, iar pentru 50 GB în plus trebuie să plăteşti 25 de dolari pe lună, adică circa 75 lei pe an.

 

Digi Storage

Cel mai nou serviciu de stocare a datelor lansat pe piaţa românească este Digi Storage, furnizat de operatorul RCS-RDS şi disponibil numai clienţilor de internet fix ai companiei. Aceştia primesc acces la contul Digi Storage pe desktop, dar şi pe smartphone-uri şi tablete prin intermediul unor aplicaţii dedicate, iar datele se sincronizează automat. Utilizatorii au posibilitatea de a face sharing de date cu orice utilizator de internet, indiferent dacă este sau nu abonat la RCS-RDS.

Principalul avantaj al serviciului este că viteza de transfer a datelor la download şi upload este semnificativ mai mare decât în cazul utilizării unor servicii precum Dropbox sau Google Drive, iar explicaţia este foarte simplă: serverele utilizate de serviciul Digi Storage sunt în data center-ul RCS-RDS, astfel că transferul datelor se realizează în aceeaşi reţea.

Clienţii care au planul tarifar FiberLink 500 şi FiberLink 1000 la internetul fix primesc gratuit un spaţiu de stocare de 20 GB, iar în rest pachetele lunare sunt foarte generoase: 50 GB pentru 3 lei, 100 GB pentru 6 lei şi 150 GB pentru 9 lei.

ADrive

ADrive este unul dintre cele mai vechi servicii de acest gen, care şi-a câştigat renumele pentru cantitatea generoasă de date pe care o primeşti gratuit: 50 GB. Din păcate, serviciul are o interfaţă prea puţin intuitivă în comparaţie cu oricare alt serviciu menţionat mai sus, iar acest lucru afectează în mod major experienţa de utilizare. Chiar dacă beneficiază de aplicaţii mobile, aplicaţia este dedicată în principal stocării de date şi aproape deloc pentru sharing.

În cazul puţin probabil în care ai nevoie de mai mult spaţiu, trebuie să plăteşti 2.5 dolari pe lună (circa 9 lei pe lună) pentru a obţine încă 100 GB, iar spaţiul maxim pe care îl poţi avea este de 10 TB.

Box

Box este un alt serviciu popular dedicat păstrării datelor personale în cloud, iar acestea pot fi accesate de pe o multitudine de platforme, inclusiv browser şi aplicaţii mobile. Serviciul se adresează însă mai mult companiilor, întrucât se axează pe posibilitatea de a edita documente de tip office şi pe colaborarea dintre mai mulţi utilizatori.

De altfel, pentru utilizatorii individuali serviciul este destul de limitat. Chiar dacă oferă 10 GB în regim gratuit, nu poţi uploada fişiere mai mari de 250 MB, lucru nu tocmai avantajos pentru cei care preferă să salveze inclusiv filme.

Pentru un plan de 100 GB spaţiu de stocare, va trebui să plăteşti 8 EUR pe lună, adică aproape 40 de lei pe lună, mai mult decât la alte servicii de acest gen.

SugarSync

SugarSync este un serviciu de cloud storage bine garnisit cu facilităţi, depăşind la anumite capitole chiar şi popularul Dropbox. Spre deosebire de acesta, SugarSync oferă un control mai fin asupra fişierelor sincronizate, permiţând utilizatorilor să aleagă ce fişiere sunt sincronizate şi care sunt dispozitivele pentru care vor fi disponibile.

Cel mai mare dezavantaj, dacă poate fi numit aşa, este chiar abundenţa de setări şi opţiuni, care îi poate pune în dificultate pe utilizatorii neiniţiaţi.

SugarSync nu mai oferă spaţiu de stocare gratuit, ci doar o versiune trial valabilă 90 zile, cu 5 GB spaţiu inclus. Oferta de abonamente include un plan cu 100 GB spaţiu inclus la preţul de 9.99 dolari/lună sau 74.99 dolari/an şi 250 GB la preţul de 24.99 dolari/lună sau 99.99 dolari/an. Ofertele de abonament pentru clienţi business încep de la 55 dolari/lună, oferind în plus suport pentru 3 sau mai mulţi utilizatori, setări avansate pentru administrare şi asistenţă tehnică prin telefon.

SugarSync oferă aplicaţii pentru Windows, Mac, iOS, Android, Blackberry, Windows Phone, şi Symbian, putând fi configurat cu uşurinţă pe aproape orice dispozitiv. Avem la dispoziţie şi plug-in Outlook, util pentru trimiterea fişierelor de mari dimensiuni, ataşate sub formă de link-uri către sursa păstrată în contul SugarSync.

Apple iCloud

iCloud este serviciul de stocare online oferit utilizatorilor de produse Apple. Cum este şi normal, iCloud beneficiază de integrare avansată cu sistemul de operare iOS şi aplicaţiile livrate pe dispozitivele Apple. Printre serviciile asociate cu Apple iCloud se numără: iTunes in the Cloud – îţi permite să-ţi păstrezi online colecţia de melodii cumpărate din magazinul iTunes. De asemenea, poţi accesa de oriunde colecţia de muzică şi filme cumpărate anterior, fără a fi nevoie să transferi întreg fişierul în memoria locală a dispozitivului; Photo Stream – cu acest serviciu, orice poză obţinută cu o tabletă sau smartphone Apple poate fi vizionată imediat de pe orice dispozitiv compatibil: Mac, PC sau Apple TV; Documents in the Cloud – îţi permite să vizualizezi şi editezi documente de pe orice dispozitiv iOS; Apps – cu serviciul iCloud, toate aplicaţiile pe care le deţii sunt disponibile imediat, de pe orice dispozitiv din dotare; iBooks – cu serviciul iCloud, colecţia de cărţi în format electronic este sincronizată automat pentru toate dispozitivele. În acest mod, putem începe să lecturăm o carte pe tableta iPad, însemna text şi lua notiţie pe aceasta, urmând ca acestea să apară automat şi pe telefonul mobil; Evenimentele din calendar, contacte şi colecţia de mesaje email sunt sincronizate automat între dispozitive; Backup automat pentru datele importante.

Serviciul Apple iCloud pune la dispoziţie 5 GB spaţiu de stocare gratuit, iar contracost avem la dipoziţie abonamene la 0.99 euro cu 20 GB spaţiu inclus, 3.99 euro pentru 200 GB, 9.99 euro pentru 500 GB şi 19.99 euro pentru 500 GB.

Surse: Giz, PlayTech

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *