PS4, PS4 Slim și PS4 Pro. Există diferențe?

PlayStation 4 – apărut în 2013

PS4 oferă sesiuni de gaming la rezoluție 1080p în cea mai mare parte a jocurilor disponibile. În contextul în care PS3 era limitat în cea mai mare parte la 720p, acesta s-ar putea să fie cel mai relevant upgrade. Suportul pentru conținut HDR a fost introdus printr-un update recent de firmware, dar nu trebuie neglijat dacă aveți un televizor sau monitor compatibil.

Controller-ul DualShock 4, în comparație cu modelul livrat cu PS3 incorporează un touchpad în partea de sus. În locul butoanelor clasice Start/Select, include Share și Options, punând accent pe componenta socială a consolelor moderne. Acesta se încarcă prin microUSB de la consolă chiar și când aceasta este în Sleep, particularitate care nu era valabilă la PS3.

În altă ordine de idei, consola este compatibilă cu toate accesorile create de Sony pentru noile console. Lista include o cameră similară cu Kinect-ul celor de la Microsoft, două controllere de mișcare (Motion Controllers) și, nu în ultimul rând, kitul PlayStation VR pentru realitate virtuală.

PlayStation 4 Slim – apărut în 2016

Cel mai mare upgrade față de primul model ține de conectivitatea Wi-Fi. PlayStation 4 Slim vine la pachet cu suport pentru rețele Dual-Band 2,4 și 5GHz. Pe lângă protocolul 802.11n, suportă și trafic de date pe Wi-Fi AC. Asta înseamnă că, dacă aveți un router compatibil, jocurile și actualizările la jocuri se vor descărca mai repede, sesiunile de gaming online vor fi fără întreruperi, iar întreaga experiență de utilizare va fi una cu mai puțin stres. În loc de Bluetooth 2.1, PS4 Slim are Bluetooth 4.0 pentru o conexiune mai stabilă cu o varietate mai mare de echipamente fără fir.

Toate porturile USB de pe PlayStation 4 Slim sunt în conformitate cu cel mai rapid standard USB 3.1. Singurul minus față de prima generație de PS4 este eliminarea ieșiri audio optice. Asta înseamnă că fluxul audio din consolă va ieși în TV prin HDMI și ține de voi să îl scoateți de acolo într-un sistem de boxe dacă vreți.

La capitolul hardware, PlayStation 4 Slim are absolut aceeași putere de procesare precum prima versiune. Singura diferență este că poate fi achiziționat cu 500GB sau 1TB de spațiu de stocare, pe când originalul PS4 era limitat la 500GB.

 

PlayStation 4 Pro – apărut în 2016

Jocurile și clipurile video pe PlayStation 4 Pro pot fi redate la rezoluție 4K Ultra HD pe un panou compatibil. Este inclus suportul pentru Netflix la rezoluție 4K și Amazon Video 4K. Vizual, PS4 Pro este un pic mai măricel decât primul PS4, dar diferența de 13% nu este neapărat evidentă. În comparație cu PS4 Slim, este cu 43% mai mare.

Puterea de procesare este în complet altă ligă față de PlayStation 4 și modelul Slim, dar diferențele se observă încă de pe margini. În loc de două porturi USB are trei porturi, dintre care unul este amplasat în spatele consolei, perfect pentru găzduirea unui hard disk extern. Toate sunt porturi USB 3.1. Portul HDMI prezent pe spate este HDMI 2.0. Față de HDMI 1.4 prezent pe PS4 și PS4 Slim, HDMI 2.0 suportă afișarea de conținut 4K la 60 de cadre pe secundă, nu doar 24 de cadre pe secundă. Pentru protecția transmisiei de conținut video este inclus și suportul pentru HDCP 2.2 de care are nevoie Netflix pentru conținut 4K.

Procesorul grafic din PS4 Pro este semnificativ mai rapid decât cel din originalul PS4 pentru a asigura desfășurarea unor sesiuni de gaming la rezoluție 4K în condiții optime. În plus, față de 8GB GDDR5 în modele standard și Slim, noul Pro mai are în plus un GB RAM pentru sarcini care nu țin de gaming, precum redarea de filme pe Netflix sau muzică de pe un hard disk extern. Ideea este că jocurile se vor mișca mai bine datorită acestei idei inovative. În plus, frecvența de tact a memorie din versiunea Pro de PlayStation este cu 24% mai mare – 176GB/s în comparație cu 218GB/s.

PS4 Pro vine standard cu 1TB de spațiu, suport pentru Wi-Fi AC Dual-Band și Bluetooth 4.0. Vizavi de software, nu veți simți vreo diferență față de modelele anterioare de PlayStation 4, cu excepția funcției Boost Mode. Aceasta a fost introdusă cu versiunea de firmware 4.50 și ajută jocurile vechi de PS4 să profite de puterea suplimentară de procesare din PS4 Pro. În traducere, asta înseamnă că vor arăta mai bine pe partea de detalii grafice și se vor mișca mai lin. Majoritea titlurilor de PS4 vor funcționa la 60 fps, în loc de 30 fps pe celelalte modele.

 

Sursă: PlayTech

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *