Life Skills – Time management sau cum ne împărțim timpul !?

Deadline-uri? Examene? Bac? Sesiune? Foarte multă muncă de făcut într-un timp mult prea scurt? Te înțelegem.

Managementul timpului este foarte important pentru individ, de aceea îți fac niște recomandări prietenești. Da, știu. Știu că ești stresat/ă, uneori panicat/ă că nu ai timp să îți îndeplinești toate sarcinile, însă pentru toate există o rezolvare. Îți ofer o soluție friendly care sper că te va ajuta să ieși învingător în lupta cu timpul.

În primul rând, îți recomand să îți îndeplinești cele mai arzătoare sarcini din ziua respectivă. Fie că ai un task important la muncă, fie că ai bacalaureatul/sesiunea (apropo, multă baftă!), fie că ai o muncă casnică….fă-o! Dacă e cea mai importantă din ziua respectivă, fă-o!

În al doilea rând, învață să spui Nu! (poți chiar să citești asta, ca să înțelegi mai bine de ce spun să spui nu). Cu cât nu te îndepărtezi de taskurile tale prea mult, cu atât ai șanse mai mari să îți îndeplinești mai rapid sarcinile pe care le ai.

În al treilea rând, odihnește-te! Da, poate că îți place să te joci seara câteva meciuri de LOL sau DOTA, poate că vrei să ieși la o bere cu prietenii sau la cinema, dar trebuie să fii conștient/ă de faptul că lipsa somnului îți poate cauza ulterior. Nu spune nimeni că nu trebuie să te joci sau să ai o seară minunată alături de prietenii tăi, dar trebuie să pui în balanță odihna cu munca și să vezi dacă lucrurile stau ok pentru tine. Nu sunt doctor ca să-ți recomand câte ore trebuie să dormi ca să fii odihnit, ci îți recomand să îți faci timp și pentru odihnă.

Deconectează-te, măcar pentru 2 ore/zi, de la gadgeturi și tot ce-ți atrage atenția. Lucrul acesta te va ajuta să te focusezi mai bine pe ceea ce ai de făcut.

Apucă-te din timp de muncă. Nu lăsa totul pe ultima sută de metri. De ce? Pentru că, de cele mai multe ori, graba strică treaba, iar detaliile mici fac diferența.

Nu permite lucrurilor neimportante să fie în top position față de cele importante.  Astfel, riști să nu ai timp suficient să duci la capăt munca importantă sau riști să fii în criză de timp (nimănui nu-i place asta, corect?).

Încearcă îți transformi munca în ceva normal, cotidian, uzual. Trebuie să-ți intrii în mână, să te simți bine când faci lucrurl respectiv și, cel mai important, să fie natural, de la sine. Să nu gândești despre munca respectivă ca fiind o povară, ci să te gândești la ea ca fiind ceva normal și uzual.

Impune-ți un timp de muncă. În loc să stai toata ziua să lucrezi la același proiect 12 ore, mai bine alocă-ți 3 ore/proiect și în restul timpului rămas încearcă să te ocupi și de alte aspecte ale vieții personale (plimbă-te, investește într-un hobby, citește, joacă-te). Astfel, vei reuși să scazi nivelul stresului și te vei putea bucura și de ceea ce-ți conferă plăcere.

Ia o pauză. Pauza este o chestiune eficientă atunci când vine vorba despre muncă. Nu te-ai întrebat niciodată de ce există pauză de cafea/țigară/prânz (mai ales în zona corporatistă)? Pauza, fie ea și de 10 minute, te ajută să te deconectezi de la muncă și să-i ofere creierului tău o mică pauză.

Sportul și Munca. Multe cercetări au arătat că sportul și munca merg mână-n mână. De ce? Un răspuns simplu: practicarea unui sport are efecte pozitive asupra eficienței, vitezei de reacție, acurateței deciziilor, concentrării și atenției la locul de muncă. Activitatea fizică impulsionează ariile din creier care sunt responsabile de interacțiunile sociale, memorie, reglarea emoțiilor și orientare, spune o recenzie din Neurobiology of Aging (dacă sunteți împătimiți ai neuroștiinței, recomand). Deci, diminuarea stresului se poate face și prin sport, fie că este vorba despre basket, fotbal, aerobic etc.

Compune-ți singur/ă un sistem de organizare propriu. Fă-ți un planner, un excel, o agendă cu toate sarcinile pe care le ai de făcut. Astfel, organizarea timpului va deveni facilă.

Elimină ce nu este esențial. Nu te mai complica! Elimină factorii care te pot împiedica în această călătorie a propriului tău timp. Ține minte că TU ești un călător prin timp!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *