LIFE SKILLS: How to say “No!”

De multe ori suntem puși în situația de a spune unui lucru sau cuiva Nu!, Nu vreau!, Nu doresc!, Nu cred că este necesar! etc. Foarte mulți oameni au tendința să-i manipuleze pe ceilalți de lângă ei, însă câți dintre voi v-ați gândit care este gradul de gravitate al acestui lucru?

Ca și notă prietenească, trebuie să știți momentul când persoana de lângă voi este sinceră sau dorește să vă manipuleze. Sau poate chiar ambele? Căci și prin sinceritate se poate manipula.

În momentul în care ești manipulat, ești expus unor consecințe, atât materiale, cât și morale.

În interiorul categoriei consecințelor tangibile intră, în primul rând, timpul. Timpul alocat strict sarcinilor tale se reduce, poate chiar considerabil, și riști să lucrezi mai mult pentru cineva sau pentru un lucru, decât să te gândești la propriile tale valori. Mai mult decât atât, aici intră și situația financiară. Banii pe care îi cheltuiești în alte scopuri ar fi putut să te ajute să realizezi un alt lucru pe care ți l-ai fi dorit. Când vorbim de obiectivele personale, vorbim despre eficiență și putere. Dacă te ocupi de un alt lucru de care nu trebuie, există șanse destul de mari să-ți diminuezi eficiența pe care ar fi trebuit să o folosești în scopul personal pentru atingerea obiectivelor personale. Obiectivele personale sunt, de cele mai multe ori, legate de carieră. Dacă tu nu ai eficiență în munca ta, te expui anumitor riscuri: pierderea carierei/locului de muncă, diminuarea salariului, lipsa cooperării la locul de muncă etc.

Consecințele intangibile sunt și acestea  legate de cele menționate anterior. Energia. Consumul excesiv de energie poate dăuna sănătății: te simți din ce în ce mai epuizat, pot apărea afecțiuni sau tulburări (insomnie, deficit de atenție etc).  Motivația. Există 2 situații. Prima: motivația este direct proporțională cu munca depusă sau A doua: motivația este invers proporțională cu munca depusă. Ori ai ++/– ori ai +-/-+. Depinde.  Dacă tu ai putere de muncă și ești motivat să muncești, există posibilitatea să ai un câștig pe măsură. Însă, dacă tu ai dorința de a munci și te zbați pentru un loc/domeniu/proiect etc, și în cele din urmă reușești să ajungi la un final pe plus, există șanse să nu fii aplaudat, felicitat, plătit pentru munca depusă. (Atunci când motivația îți aduce un +, tu reușești să finalizezi un proiect, iar omul care trebuie să te plătească nu o face -> un -. Ceea ce înseamnă că socoteala de acasă nu-i ca potriveala din târg. Sfat prietenesc: atenție la țepari. Atât energia, cât și motivația sunt în strânsă legătură cu încrederea în sine. Pe măsură ce te îndepărtezi de prioritățile și obiectivele pe care le ai, încrederea în sine este afectată. Faptul că accepți ceva, fără să îți dorești acel lucru, îți poate știrbi, puțin câte puțin, încrederea în sine și moralitatea. Altfel spus, convingerile și valorile tale își diminuează gradul de certitudine și siguranță.  Dacă tot am făcut referire la încredere, de ce să nu fac referire și la stima de sine? E mână-n mână cu încrederea de sine și a celor din jur. Cele 2 merg în tandem. Dacă încrederea de sine scade, atunci și stima de sine scade. Nu exista + și – în ecuația asta. Dacă una e pe +, atunci și cealaltă e pe +. Și invers.

 

De foarte multe ori, să spui tare și răspicat DA …te poate afecta atât pe tine, cât și pe cei din jurul tău. Nu te sfătuiesc să spui DA sau NU, însă îți recomand să ai grijă atunci când alegi sau nu să faci ceva.  Manipularea a devenit o formă primordială de “epuizare” psihică, iar oamenii încep să nu mai conștientizeze ce e ok sau nu.

Vorba aceea, puțin adaptată: Pentru sănătatea ta și a celor din jur, evită excesul de manipulare, minciună și epuizare psihică și fizică. Viața ta personală are prioritate!

 

***Nu, nu este o campanie, ci un moment de conștientizare.

***Stay safe!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *