Life Skills: Contabilitate primară sau Care-i faza cu SRL și PFA?

Cred că toți, la un moment dat în viață, ne gândim sau ne-am gândit să ne deschidem o firmă, fie că este vorba despre industria gamingului, industria alimentară sau pur și simplu vrei să îți faci o firmă care vinde șervețele zburătoare (glumesc, deși nu exclud posibilitatea existenței ei).

Depinzând de natura firmei, avem SRL-ul și PFA-ul, fiecare având caracteristici diferite.

Contabilizarea unei firme de tip SRL – ce pași trebuie să urmezi:

Verificarea firmei pe http://www.mfinante.gov.ro/ -> pe  http://www.mfinante.gov.ro/pjuridice.html?pagina=domenii

Aici o să îţi arate mai multe informaţii de care ai nevoie: obiectul principal de activitate, când s-a înfiinţat firma, îţi arată un sumar al vectorului fiscal, adică în traducere, îţi arată dacă firma este înregistrată în scopuri de TVA şi dacă are salariaţi etc. Aici îţi arată când este depusă ultima declaraţie de mentiuni, D010. Tot aici vezi care este ultimul bilanţ depus, îl poţi vizualiza pentru a-ţi putea face o imagine de ansamblu despre firmă.

Cere copie după CUI şi Actul Constitutiv

            Trebuie să ceri admnistratorului o copie dupa CUI adică dupa Certificatul de Înregistrare primit de la Registrul Comerţului. Trebuie să ceri o copie şi după Actul Constitutiv pentru a cunoaşte asociaţii din firmă şi părţile sociale deţinute de fiecare. O să ai nevoie pe parcurs de aceste informaţii. În primul rând, o sa ai nevoie de ele la întocmirea bilanţului şi la întocmirea Manualului de politici contabile.

Scoate o fişă de rol sau fişa sintetică pe contribuabil

            În fişa de rol apar toate declaraţiile depuse la finanţe, apar plăţile la contribuţii şi impozite. Aici vezi dacă este la zi cu plata datoriilor către stat şi dacă are depuse toate declaraţiile. Este important să fii atent la acest aspect pentru a vedea dacă firma este la zi cu contabilitatea. Dacă, spre exemplu, vezi că ultima declaraţie este depusă în octombrie 2016 iar noi suntem în aprilie 2017, înseamnă că pe perioada trimestrului 3 din anul 2016 (dacă firma are perioada fiscală* trimestru) sau pe lunile octombrie 2016 până în martie 2017 (dacă firma are perioada fiscală luna) declaraţiile societăţii nu sunt depuse. Pentru nedepunerea declaraţiilor pot fi mai multe motive: administratorul sau patronal nu este serios în sensul că nu aduce actele la timp sau nu plăteşte contabilul, sau poate are alte probleme, pe care noi trebuie să le cunoaştem.

* Perioada fiscală se referă la periodicitatea cu care se depun declaraţiile de TVA, salariaţi şi impozit.

Solicită dosarele anterioare cu acte

            Pentru a cunoaşte volumul de muncă, trebuie să ceri dosarele cu actele contabile pe ultimile 3 luni. Aşa poţi să îţi faci o idee despre cât o sa lucrezi pe firmă, aşa o să ştii ce preţ trebuie să ceri.

Solicită patronului să îţi facă procura notarială pentru depunerea online a declaraţiilor

            Cu o copie după buletinul tău administratorul trebuie să mearga la un notar să facă o procură pentru depunerea declaraţiilor. Ulterior o sa întocmeşti Declaratia 150 la care o sa ataşezi procura şi copie după buletinul tău. Se depune la ghişeu. Bineînţeles că înainte de a urma aceşti paşi trebuie să ai un certificat digital pentru depunerea online a declaraţiilor. Acesta se procură de la operatorii de certificate digitale şi costă în jur de 50 de euro prima activare, după care se plăteşte cam 30 de euro pe an pentru prelungirea certificatului.

Contabilizarea unei firme de tip PFA – ce pași trebuie să urmezi:

În primul rând trebuie să ştii că aici nu ai balanţă şi conturi contabile, la PFA totul stă în încasări şi plăţi.

Totuşi trebuie să urmareşti urmatoarele aspecte:

  • verifici PFA-ul pe site-ul amintit anterior;
  • soliciţi copie după CUI;
  • scoţi fişă de rol sau fişă sintetică.

Fişa de rol la PFA trebuie să o ceri atât pe CUI cât şi pe CNP.
–   La PFA pe CNP sunt plaţile la impozitul pe venit, sănătate şi pensie
–   Pe CUI o să avem TVA-ul şi contribuţiile salariale, dacă PFA-ul are salariaţi

 

Baftă la făcut firme și let the money come!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *